Wędzone marcowe – Brauerei Heller, Aecht Schlenkerla Rauchbier

Brauerei Heller, Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen alk. 5.2%
Wędzone marcowe (Rauchmärzen)

Brauerei Heller, Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen alk. 5.1%

Historia stylu

Tradycyjny styl wywodzący się z Frankonii. Popularny także w innych częściach Bawarii oraz w Czechach, w Polsce znacznie rzadziej spotykany niż rodzime wędzone grodziskie. Najbardziej znanym przedstawicielem stylu jest “Aecht Schlenkerla Rauchbier Maerzen”.

Wymagania według BJCP

Brauerei Heller, Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen alk. 5.1%

Parametry:
Ekstrakt początkowy: 13-15°Blg
Ekstrakt końcowy: 3-5°Blg
Zawartość alkoholu: 5-6,2% obj.

Piana biała do beżowej, średniowysoka do wysokiej, zwarta, trwała.
Barwa czerwonopomarańczowe do ciemno-miedzianej. Klarowne.
Aromat średni do średniowysokiego aromat słodowy o chlebowym, razowym charakterze połączony ze średnioniskimi do wysokich nutami wędzonymi, które mogą kojarzyć się z wędlinami lub oscypkiem. Wędzenie torfem jest niezgodne ze stylem. Wędzoność może być na podobnym poziomie, co chlebowe nuty słodowe lub dominować profil. Czysty charakter lagerowy, bez estrów, diacetylu, aromatów siarkowych. Dopuszczalny niski, nie przeszkadzający poziom alkoholu. Niski aromat niemieckich szlachetnych odmian chmielu (ziołowy, kwiatowy) w tle.
Smak: średni do średniowysokiego smak słodowy. Słodowość powinna być złożona, melanoidynowa, tostowa, ale najwyżej nisko karmelowa. Średnioniski do wysokiego smak wędzony, który może kojarzyć się z wędlinami lub oscypkiem. Smaki torfowe są niezgodne ze stylem. Wędzoność może dominować w smaku lub może być na poziomie innych słodowych smaków w piwie i jedynie wzbogacać jego bukiet. Czysty charakter lagerowy bez estrów, diacetylu, aromatów siarkowych. Dopuszczalny niski poziom alkoholu, nie powinien być jednak ostry. Niski poziom niemieckich szlachetnych odmian chmielu (ziołowy, kwiatowy) może być wyczuwalny. Z początku piwo może sprawiać wrażenie słodszego, ale finisz powinien być długi, wytrawny, a w najmocniejszych wersjach wytrawny lub półwytrawny. Dominują w nim eleganckie nuty słodowe, połączone z wyraźnymi nutami dymnymi.
Goryczka: średnioniska, powinna zapewniać balans dla słodowości, tak żeby piwo nie wydawało się słodkie. Chmielowa, łagodna, średnio długa.
Odczucie w ustach: pełnia średnia do średniowysokiej. Wysycenie średnie. W mocniejszych wersjach możliwe niskie, nieostre rozgrzewanie alkoholowe. Gładkie. Substancje wprowadzone do piwa w trakcie wędzenia mogą powodować wrażenie lekkiej oleistości, śliskości na języku.
Ogólne wrażenie: piwo o średniej mocy i słodowym charakterze, wzbogacone o mniej lub bardziej intensywne nuty dymu wędzarniczego.

Degustacja

Brauerei Heller, Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen alk. 5.1%

Alk. 5.2%Ekstrakt 13.5
IBU średniePoj. 500 ml

Warka: 12/2019

Piana: biała z brązowymi odcieniami, średniowysoka, trwała.
Barwa: ciemno brązowa, klarowne.
Aromat: słodowy, chlebowy, wędzonka.
Smak: słodowy, ziołowy, wędzonka (oscypek, szynka).
Goryczka: średnia, bliżej końca poziom nieco powiększa się, chmielowa łagodna.
Odczucie w ustach: średnio pełne,średnie wysycenie, lekko oleista struktura.
Ogólne wrażenie: słodowe i wędzone piwo, wytrawne w smaku

Ocena według stylu: 10/10

Historia i opis stylu pochodzi z Kompendium Piwa.

Brauerei Heller, Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen alk. 5.1%

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.