Styl nr. 34 – Tmavý ležák (Ciemne pełne), Ferdinand

Ferdinand, Ležák tmavý alk. 4,7%
Tmavý ležák (Ciemne pełne)

ferdinand-lezak-tmavy

Historia stylu

Ciemne piwa dolnej fermentacji znane są w Czechach od wieków. Do dzisiaj są popularne i spotykane w większości gospód.

Wymagania według BJCP

ferdinand-lezak-tmavy

Parametry:
Ekstrakt początkowy: 11-12°Blg
Ekstrakt końcowy: 2,5-3,5°Blg
Zawartość alkoholu: 4,3-5% obj.

Piana biała do jasnobrązowej, obfita, zwarta, trwała.
Barwa brązowa do prawie czarnej. Klarowne.
Aromat: średni aromat słodowo-chmielowy. Słodowość ma charakter skórki ciemnego chleba, tostowy, orzechowy, z nutami karmelowymi, czekoladowymi lub kawowymi na poziomie niskim do średnioniskiego. Aromat chmielowy na poziomie średnioniskim do średniego ma typowo czeski charakter: ziołowy, korzenny lub kwiatowy. Bukietu dopełniają niskie lub średnioniskie nuty owocowe (rodzynki, winogrona) ze słodu i niskiego poziomu estrów. Dopuszczalny niski diacetyl.
Smak chlebowy, tostowy, orzechowy dominuje na średnim poziomie. Do tego dochodzą nuty czekoladowe, karmelowe lub kawowe na poziomie do średnio niskiego. Smak rodzynek lub winogron na poziomie do średnio niskiego. Mogą pojawić się nuty lukrecji lub anyżu, te powinny być jednak w tle. Chmiel na poziomie średnioniskim do średniego, zazwyczaj mniej intensywny niż nuty słodowe, ale nieznacznie. Dopuszczalny niski diacetyl. Piwo może mieć minimalnie podniesioną kwasowość ze względu na dodatek ciemnych słodów. Słodycz może przeważać w smaku lub być na równi z goryczką. Finisz półwytrawny, średnio długi, czekoladowo-chlebowo-chmielowy.
Goryczka: średnioniska do średniej, chmielowa i lekko palona, średniodługa, łagodna.
Odczucie w ustach: pełnia średnia, aksamitna tekstura, wysycenie średnie do średniowysokiego.
Ogólne wrażenie: dobry balans słodowo-chmielowy, dobrze ułożony smak.

Degustacja

ferdinand-lezak-tmavy

Alk. 4,7%Ekstrakt 11
IBU średniePoj. 500 ml

Warka: 12.09.2019

Piana biała, obfita, trwała
Barwa ciemno brązowa klarowna
Aromat: słody palone, zbóż, chlebowy
Smak: chlebowy, kawa i czekolada, winogrona.
Goryczka: średnia chmielowa.
Odczucie w ustach: pełne, delikatnie słodkie, średnie wysycenie.
Ogólne wrażenie: zbalansowane słodowo-chmielowe piwo.

Ocena według stylu: 9/10

Historia i opis stylu pochodzi z Kompendium Piwa.

ferdinand-lezak-tmavy ferdinand-lezak-tmavy

Share Button
Oceń wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.