Styl nr. 33 – West Coast IPA, Obieżyświat.

      Brak komentarzy do Styl nr. 33 – West Coast IPA, Obieżyświat.

Profesja, Obieżyświat alk. 7,3%
West Coast IPA

profesja-obiezyswiat

Historia stylu

Styl pochodzi z Zachodniego Wybrzeża Stanów Zjednoczonych.

Wymagania według BJCP

 profesja-obiezyswiat

Parametry:
Ekstrakt początkowy: 13,8 – 17,0° Blg
Ekstrakt końcowy: 2,0 – 3,5° Blg
Zawartość alkoholu: 5.5 – 7.5% obj.

Piana koloru białego, od średnio obfitej do obfitej, gęsta i trwała.
Barwa od jasnozłotej do ciemnozłotej. Lekka opalizacja spowodowana chmieleniem na zimno jest dopuszczalna.
Aromat: zdominowany przez intensywne aromaty amerykańskich chmieli. Mogą mieć one charakter cytrusów, owoców tropikalnych, sosny, żywicy, kwiatów, czarnej porzeczki i inne typowe dla nowofalowych odmian. Delikatne nuty słodowe mogą występować, ale jedynie jako tło dla aromatów chmielowych i powinny mieć one czysty, zbożowy charakter, bez nut karmelowych czy melanoidynowych. Owocowe estry powstałe w wyniku fermentacji są dopuszczalne jedynie na niskim poziomie i nie mogą wybijać się ponad pozostałe składowe bukietu. Dominujące nuty cebuli lub czosnku wynikające z zastosowanego chmielu są wadą, podobnie jak wyraźna trawiastość oraz aromaty kwasu izowalerianowego lub diacetylu.
Smak: intensywnie chmielowy; o charakterze cytrusów, owoców tropikalnych, żywicy, sosny, kwiatów, czarnej porzeczki i innych typowych dla amerykańskich odmian chmielu. Słodowość występuje jedynie na niskim poziomie, stanowiąc tło dla smaków chmielowych i ma ona czysty, zbożowy charakter bez nut karmelowych czy melanoidynowych. Owocowe estry powstałe w wyniku fermentacji są dopuszczalne jedynie na niskim poziomie i nie mogą wybijać się ponad pozostałe składowe smaku. Minimalne akcenty alkoholowe w mocniejszych interpretacjach nie powinny być traktowane jako wada, choć w przypadku najlepszych reprezentantów stylu będą one niewyczuwalne. Dominujące nuty cebulowe, czosnkowe lub trawiaste są wadą, podobnie jak posmaki kwasu izowalerianowego lub diacetylu. Ogólny balans piwa przesunięty zdecydowanie w stronę chmielowo–goryczkową z wytrawnym finiszem.
Goryczka: od średnio wysokiej do bardzo wysokiej. Może być lekko zalegająca, ale nie powinna być mocno ściągająca, łodygowa, piołunowa lub w inny sposób nieprzyjemna w odbiorze.
Odczucie w ustach: treściwość od średnioniskiej do średniej. Wysycenie od średniego do średniowysokiego. Minimalne alkoholowe rozgrzewanie nie powinno być traktowane jako wada, choć w przypadku najlepszych reprezentantów stylu będzie ono niewyczuwalne. Wyraźne odczucia ściągające są wadą.
Ogólne wrażenie: zdecydowanie chmielowa, goryczkowa i wytrawna odmiana American IPA, z bardzo ograniczonymi cechami słodowymi.

Degustacja

profesja-obiezyswiat

Alk. 7,3%Ekstrakt 16,5
IBU wysokiePoj. 500ml

Warka: 02.12.2019

Piana biała, dość obfita, trwała.
Barwa jasno miedziana z pomarańczowymi odblaskami, mętna.
Aromat: cytrusowo-owocowe, chmielowe, ziołowy.
Smak: cytrusy, owoce tropikalne, grejpfrut.
Goryczka: wysoka grejpfrutowa, trwa do końca.
Odczucie w ustach: gorzkie, wysokie wysycenie.
Ogólne wrażenie: bardzo nachmielone piwo, chmiele amerykańskie i zarówno słodowość dobra. Dobrze pijalne piwo.

Ocena według stylu: 9/10

Historia i opis stylu pochodzi z WKPD.

profesja-obiezyswiat profesja-obiezyswiat profesja-obiezyswiat

Share Button
Oceń wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.