Gościszewo, Sołtys alk. 5.2%
Piwo żytnie (Roggenbier)
Historia stylu
Piwo specjalne pochodzące z Regensburga w Bawarii, może być traktowane jako odmienny wariant dunkelweizena z zawartością słodu żytniego zamiast słodowanej pszenicy.
Wymagania według BJCP
Parametry:
Gęstość początkowa: 11,4 – 13,8°Blg
Gęstość końcowa: 2,6 – 3,6°Blg
Alkohol objętościowo: 4.5 – 6%
Piana wysoka kremowa koloru od złamanej bieli do żółtobrązowej piany, całkiem zbita i długo utrzymująca się (często gęsta i górzysta).
Barwa jasny miedziano-pomarańczowa do bardzo ciemnej czerwonej, albo miedziano-brązowej. Mglisty nie klarowny wygląd.
Aromat: lekki do umiarkowanego przyprawowy żytni aromat pomieszany z lekkim do umiarkowanym aromatem drożdży weizen (przyprawowe goździki i owocowe estry, oraz banan i cytrusy). Lekkie aromaty szlachetnych chmieli są akceptowalne. Może mieć troszeczkę kwaskowaty aromat pochodzący od drożdży i żyta. Brak dwuacetylu.
Smak: zbożowy, umiarkowanie lekki do umiarkowanie mocny przyprawowy żytni smak, często zawierający bogaty posmak żytni, albo chleba pumpernikiel. Średnie do średnio lekkiej goryczki chmielowej pozwala na wstępną słodkość słodową (czasami z odrobiną karmelu), która jest odczuwana przed tym jak zajmie miejsce charakter żyta i drożdży. Niski do umiarkowanego cechy drożdży weizen (banan, goździk i czasami cytrusowy), ale balans może być różny. Umiarkowanie wytrawne, zbożowy finisz wraz z intensywnym, lekko gorzkim (od żyta) posmak. Niski do umiarkowany smak chmieli szlachetnych jest akceptowalny i może się utrzymywać do posmaku. Brak dwuacetylu.
Goryczka średnia do średnio lekkiej chmielowa.
Odczucie w ustach: średnia do średnio pełna treściwość. Mocne nagazowanie. Lekka cierpkość jest opcjonalna.
Ogólne wrażenie: dunkelweizen uwarzony z żytem zamiast pszenicy, ale jest bardziej treściwe i jest lekko chmielone dla smaku i aromatu.
Degustacja
Alk. 5.2% | Ekstrakt |
IBU średnie | Poj. 500ml |
Warka: 17.02.2020
Piana biała, obfita, średnio trwała.
Barwa miedziana, z czerwonymi akcentami, zmętnione.
Aromat: zbożowy, banan, goździk.
Smak: zbóż, przyprawowa żytni, słody, karmel, bananowo-gozdzikowe nuty.
Goryczka średnia, przyprawowa.
Odczucie w ustach: średnie do wysokiego nasycenie, wytrawny charakter.
Ogólne wrażenie: dobre piwo przypominające trochę pszeniczne, ale bardziej wytrawne i nie kwaskowe.
Ocena według stylu: 9/10
Historia i opis stylu pochodzi z Wiki.piwo.org.