Nowy browar we Wrocławiu – Majstersztyk

      Brak komentarzy do Nowy browar we Wrocławiu – Majstersztyk

Nazywam się Jacek i przy produkcji każdej warki staram się połączyć moją pasję do robienia piwa z inżynierską dokładnością. Tym sposobem powstał pierwszy w Polsce Browar Inżynieryjny, prawdziwy Majstersztyk wśród piw!

w ofercie mamy 5 browarów:
– Oręż inżyniera – Dymione
– Włóczęga – Summer Ale
– Stacja Ameryka – New England IPA
– Cud nad Ślęzą – Wrocławski Lager
– Apakalipsa – APA

 

W sprzedaży jest Oręż Inżyniera a w październiku dojdzie APA, kolejne style w kolejnych miesiącach.

Oręż Inżyniera
Typ: Piwo dymione
Alkohol: 4,1% BLG 11 IBU 30
Skład:
· Słody: Jęczmienny dymiony czereśnią, Jęczmienny dymiony jabłonią, Pale Ale, Pszeniczny
· Chmiel: Lomik, Glecier , Marynka
· Dodatki: suszone śliwki, skórka pomarańczy
Piwo na bazie słodu dymionego drewnem czereśni i jabłoni. Aromat wędzonki stonowany tradycyjnym polskim chmielem Lomik stosowanym przy piwach dymionych. Piwo lekkie, orzeźwiające, idealne na ciepły letni dzień. Goryczka średnio wyczuwalna.

Włóczęga
Typ: Summer ALE
Alkohol: 5,1%
BLG 12
IBU 26
Skład:
· Słody: Pale Ale, Pszeniczny,
· Chmiel: Columbus, Cascade
· Dodatki: Trawa cytrynowa 20g

Stacja Ameryka
Typ: New England IPA
Alkohol: 5,2% BLG 15 IBU 60
Skład:
· Słody: Pilzneński, Pale Ale, Pszeniczny
· Chmiel: Citra, Simcoe, Galaxy, Mosaic
· Dodatki: Płatki owsiane, Płatki pszenne

Piwo typu New England IPA to świeży, rześki, mocno chmielowy styl. Dzięki amerykańskim i australijskim odmianom osiągnęliśmy wyczuwalnie owocowy smak – aromaty owoców tropikalnych jak pomelo, marakuja, mango.

Cud nad Ślęzą
Typ: Wrocławski Lager
Alkohol: 4,9% BLG 13 IBU 40
Skład:
· Słody: Pilzneński, Wiedeński
· Chmiel: Marynka, Lubelski

„Wrocławska Klecina w latach 70 ubiegłego wieku była ważnym punktem na mapie polskiego piwowarstwa. Wszystko za sprawą pokaźnych plantacji chmielu, które rosły nieopodal rzeki Ślęzy. Niegdyś plantacja zaopatrywała w piwny składnik cały Śląsk, dziś niestety pozostały po niej jedynie wspomnienia i pojedyncze krzaki rosnące dziko wzdłuż rzeki. Natchnieni tą historią postanowiliśmy stworzyć piwo oparte na gatunku chmielu, który niegdyś był tu uprawiany. Pierwsze receptury powstały na bazie świeżo zerwanych szyszek rosnących przy parku Klecińskim.”

APAkalipsa
Typ: American Pale Ale
Alkohol: 5,2% BLG 14 IBU 3/8
Skład:
· Słody: Pale Ale, Pilzneński, Pszeniczny, Wiedeński, Caramunich®
· Chmiel: Citra®, Cascade, Iunga

Apakalipsa to prawdziwa eksplozja aromatu, którą zapewnią chmiele Citra® oraz Cascade. Aromaty owoców tropikalnych oraz cytrusów uzupełnia chmiel Iunga wprowadzając nutę czarnej porzeczki. Goryczka średnio wyczuwalna.

 

 

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.