APA – Browincja, Dobry Początek

      Brak komentarzy do APA – Browincja, Dobry Początek

Browincja, Dobry Początek alk. 5,6%
APA

browincja-dobry-poczatek

Historia stylu

Amerykańska adaptacja English Pale Ale, wykorzystująca lokalne surowce (chmiele, słody, drożdże i wodę). Przeważnie posiada jaśniejszy kolor, czystszą fermentację i zawiera mniej smaków i zapachów karmelowych w porównaniu do angielskiego odpowiednika.

Wymagania według BJCP

browincja-dobry-poczatek

Parametry:
Ekstrakt początkowy: 11.2 – 14.7°Blg
Ekstrakt końcowy: 2.6 – 3.8°Blg
Zawartość alkoholu 4.5 – 6.2% obj.

Piana umiarkowanie wysoka, żółtobiała, która długo się utrzymuje.
Barwa jasno złota do ciemno bursztynowej. Generalnie całkiem klarowne, ale wersje chmielone na zimno mogą być delikatnie mgliste.
Aromat: przeważnie umiarkowany do mocny aromat chmielu, który wynika z chmielenia na zimno albo dodania na koniec warzenia amerykańskich odmian chmieli. Cytrusowy charakter jest często spotykany, ale niewymagany. Słaba do umiarkowana słodować wspiera obecność aromatów chmielowych oraz opcjonalnie może przedstawiać specjalny charakter słodowy (chlebowy, prażony, ciasteczkowy). Estry owocowe mogą być na różnym poziomie – od umiarkowanego do niewyczuwalnego. Brak dwuacetylu. Chmielenie na zimno (jeśli zastosowane) może nadać trawiastych nut, aczkolwiek ten charakter nie powinien być zbyt uwydatniony.
Smak: przeważnie umiarkowane do mocne smaki chmielowe, przedstawiające charakter chmieli amerykańskich (ale inne odmiany chmieli też mogą być użyte). Obecność chmieli wspierana jest przez niski do umiarkowanie mocny słodowy charakter, może opcjonalnie przedstawiać słaby charakter słodowy (chlebowy, prażony, ciasteczkowy). Balans chmielowo-słodowy przeważnie skłania się w kierunku goryczki i chmielu, ale obecność smaków słodowych może być wyraźna. Smaki karmelowe są przeważnie powściągliwe albo nieobecne. Estry owocowe mogą być od umiarkowanych do niewyczuwalnych. Brak dwuacetylu. Chmielenie na zimno (jeśli użyte) może nadać trawiastych nut, ale ten charakter nie powinien być zbytnio uwydatniony.
Goryczka: umiarkowana do mocnej chmielowa wraz z średnim do wytrawnym finiszem. Smaki chmielowe i goryczka przeważnie pozostają do finiszu.
Odczucie w ustach: średnio lekka do średnia treściwość. Nagazowanie umiarkowane do mocne. Ogólnie gładki finisz bez cierpkości wynikającej z użycia dużych ilości chmielu.
Ogólne wrażenie: odświeżające oraz mocno chmielowe wraz z odpowiednio mocnym wsparciem słodowym.

Degustacja

browincja-dobry-poczatek

Alk. 5,6%Ekstrakt 14
IBU średniePoj. 500 ml

Warka: 11.03.2020

Piana biała, dość obfita, trwała.
Barwa jasno miedziana, delikatnie zmętniona.
Aromat: słodowy, herbaciany, kwiatowy, chmielowy.
Smak: chmielowy, białe owoce, delikatnie cytrusy.
Goryczka: średnia, chmielowa.
Odczucie w ustach: średnio pełne, wytrawne, wysokie nasycenie.
Ogólne wrażenie: piwo z delikatną owocowością, która pochodzi od amerykańskich chmieli.

Ocena według stylu: 8/10

Historia i opis stylu pochodzi z Wikipiwo.

browincja-dobry-poczatek browincja-dobry-poczatek

Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.