Albae cerevisiae – Zamkowy Cieszyn, Biała Dama

      Brak komentarzy do Albae cerevisiae – Zamkowy Cieszyn, Biała Dama

Zamkowy, Biała Dama alk. 5.4%
Albae cerevisiae

Albae cerevisiae – Zamkowy Cieszyn, Biała Dama

Historia stylu

Wzmianki o albae cervesiae, jako białym, pszenicznym piwie, pojawiają się w pracy historyka z UMK, prof. Andrzeja Klondera pt. „Browarnictwo w Prusach Królewskich – 2. połowa XVI-XVII w.” z 1983 r. oraz w dokumentach znajdujących się w zbiorach Archiwum Państwowego w Toruniu. Do czasów współczesnych nie zachowała się jednak szczegółowa receptura piwa. Niniejszy opis stylu należy traktować więc jako rekonstrukcję historyczną, dokonaną na podstawie fragmentarycznie dostępnych informacji oraz kontekstu wiedzy o piwowarstwie historycznym. Uwzględniona została specyfika ówczesnego wyrobu piwa (stosowanie ziół zamiast chmielu bądź chmiel tylko jako jeden ze składników mieszanek ziołowych, brak świadomości roli drożdży i izolacji określonych szczepów) oraz wynikająca z pruskich wpływów kulturowych na Kujawach i Pomorzu popularność słodu pszenicznego jako surowca zasypu.

Wymagania według BJCP

Albae cerevisiae – Zamkowy Cieszyn, Biała Dama

Parametry:
Ekstrakt początkowy: 12-15°Blg
Ekstrakt końcowy: 2,5-4°Blg
Zawartość alkoholu: 4,5-6% obj.

Piana trwała i wysoka.
Barwa od jasnej do żółtozłotej. Klarowność od średnioniskiej do średniowysokiej. Zamglenie i zmętnienie nie stanowią wady.
Aromat: ziołowe (m.in. macierzanka, lipa, krwawnik, tatarak, bez – patrz sekcja “Surowce”) średnie do średniowysokich. Pochodzące od pszenicznej części zasypu nuty jasnego pieczywa i zbożowe na poziomie od średnioniskiego do średniego. Poziom estrów owocowych w aromacie (jabłka, morele, brzoskwinie, owoce cytrusowe) powinien być średnioniski do średniego. W niektórych przykładach ziołowości mogą towarzyszyć nuty przyprawowych fenoli (pieprz, gałka muszkatołowa) pochodzących od drożdży na poziomie średnioniskim do średniego. Aromaty pochodzące od słodu, ziół i estrów powinny się harmonijnie uzupełniać, jednakże z lekkim balansem w stronę ziołowości. Aromat chmielowy maksymalnie na niskim poziomie. Brak diacetylu i DMS.
Smak: podstawą bukietu smakowego powinny być nuty słodowo–zbożowe: przede wszystkim jasne pieczywo pszenne, możliwe także akcenty herbatnikowe/biszkoptowe, na poziomie średnim do średniowysokiego. Zgodnie z przekazem historycznym oryginalne albae cerevisiae było bowiem piwem “bardziej słodkim niż gorzkim”. Na drugim planie, podobnie jak w aromacie, nuty ziołowe (deskryptory jak wyżej) i ewentualnie fenolowe (pieprz, gałka muszkatołowa) na poziomie średnioniskim bądź średnim. Smaki estrowe (jabłka, morele, brzoskwinie, cytrusy) powinny mieć poziom średnioniski do średniego. Może pojawić się podwyższona kwaskowatość związana z pszenicznym charakterem piwa – maksymalnie na niskim poziomie. Taki sam poziom powinny mieć smaki chmielowe. Zarówno balans, jak i finisz piwa powinny iść w stronę słodowości. Brak diacetylu i DMSu.
Goryczka: od niskiej do średnioniskiej, pochodząca od mieszanki chmielu i ziół, delikatna, krótka. Nie może dominować, pozostawiać wrażenia zalegania, ostrości czy ściągania.
Odczucie w ustach: piwo powinno cechować się średnią pełnią, dawać odczucie rześkości. Wysycenie średnioniskie do średniego. Niewskazana jest szorstkość i ostrość, uczucie rozgrzewania, bądź też ciężkości i wyklejania.
Ogólne wrażenie: rześkie, jasne pszeniczne ale, w którego aromacie i smaku, nutom słodowo-zbożowym towarzyszy dodatek ziół.

Degustacja

Albae cerevisiae – Zamkowy Cieszyn, Biała Dama

Alk. 5.4%Ekstrakt 13
IBU niskiePoj. 500 ml

Warka: 03.02.2020

Piana biała, średnia, trwała.
Barwa miedziana, zmętnione.
Aromat: zioła, akacja, banan, goździk.
Smak: słodowo-zbożowy, ziołowy, banan, goździk, akacja.
Goryczka: brak.
Odczucie w ustach: średnie wysycenie, kwaskowe, wytrawne.
Ogólne wrażenie: ciekawe nietypowe piwo, podobne do pszenicznego, ale w nieco innej odsłonie, ziołowe.

Ocena według stylu: 9/10

Historia i opis stylu pochodzi z Kompendium Piwa.

Albae cerevisiae – Zamkowy Cieszyn, Biała Dama
Share Button

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.